Doorgaan naar inhoud
Gratis verzending vanaf €45,00 | Voor 12:00 besteld? Zelfde dag verzonden!
Gratis verzending vanaf €45,00 | Voor 12:00 besteld? Zelfde dag verzonden!
Wat is Specialty Coffee?

Wat is Specialty Coffee?

Ontdek de fascinerende wereld van Specialty Coffee, waar kwaliteit een geheel nieuwe betekenis krijgt. De koffie wordt geproduceerd door plantages waar kwaliteitsstandaard hoog is en die afkomstig zijn van specifieke geografische regio's. De bonen verrassen met unieke smaakprofielen en gedijen onder bijzondere omstandigheden, zoals grote hoogtes, vruchtbare bodems en het perfecte klimaat.

Specialty Coffee, geïntroduceerd door de Specialty Coffee Association of America (SCAA) in de jaren '70 en '80, is het antwoord op de afnemende kwaliteit van commerciële koffie. Deze term (Specialty Coffee) staat voor koffie met een onderscheidende kwaliteit en smaak.

De 11 criteria van Specialty Coffee

Specialty Coffee ondergaat een beoordeling dat bekend staat als cupping, oftewel het proeven van koffie. De SCA (Specialty Coffee Association) heeft een standaardmethode ontwikkeld met 11 criteria waaraan Specialty Coffee moet voldoen. Het beoordelen van Specialty Coffee is geen taak voor iedereen; cuppers zijn getrainde proevers met ervaring en/of een Q-Grader certificering.

De koffie wordt beoordeeld aan de hand van deze 11 criteria, waarbij elk criterium een specifiek aantal punten krijgt toegekend. In totaal zijn er 100 punten te behalen. Zie het als een soort koffie-examen!

 1. Geur & Aroma: De aromatische aspecten omvatten Geur (de geur van de gemalen koffie als deze nog droog is) en Aroma (de geur van de koffie wanneer deze met heet water is doordrenkt).
 2. Smaak: Gecombineerde indruk van alle smaak- en aroma sensaties die van de mond naar de neus gaan.
 3. Nasmaak: De lengte van positieve smaakkwaliteiten nadat de koffie is doorgeslikt.
 4. Aciditeit: Vaak beschreven als "helderheid" maar ook de "zuurheid".
 5. Body: Het mondgevoel van de koffie.
 6. Balans: Hoe alle verschillende aspecten van Smaak, Nasmaak, Aciditeit en Body van het monster samenwerken en elkaar aanvullen of tegen elkaar inwerken, is Balans.
 7. Zoetheid: Een plezierige volheid van duidelijk aanwezige zoetheid.
 8. Clean Cup: Het ontbreken van negatieve indrukken vanaf de inname tot de nasmaak. Hoe minder negatieve indrukken, hoe ‘cleaner’ de cup.
 9. Uniformiteit: De consistentie van smaak van de verschillende kopjes. Heeft het volgende kopje koffie dezelfde smaak?
 10. Overall: De algehele beleving die ervaren wordt. Van geur, gevoel, smaak en afdronk.
 11. Defecten: Defecten zijn negatieve of slechte smaken die afbreuk doen aan de kwaliteit van de koffie.

 De productie van Specialty Coffee vereist toewijding gedurende het gehele proces, van teelt tot branden. De bonen worden met zorg met de hand geplukt en verwerkt, wat meer tijd en moeite vergt dan de massaproductie van commerciële koffie.

Als de gecupte koffie in totaal 80 punten of meer scoort op al die criteria, dan is het een 'Specialty Coffee'. Als deze score tussen de 90 en 94 punten ligt, noemen we het 'Premium Specialty'. Maar, hou je vast, als de koffie een waanzinnige score van 95 tot 100 punten haalt, dan hebben we het over 'Super Premium Specialty'.

 Score Kwaliteit Waardering
90 - 100 Outstanding Specialty
85 - 89,99 Excellent Specialty
80 - 84,99 Very good Specialty
< 80 Below Special Quality Not Specialty

Bron: SCA Cupping Protocols / Final Scoring

Verschil tussen Specialty Coffee en supermarkt koffie?

Hoewel Specialty Coffee vaak een hogere prijs heeft dan commerciële koffie, biedt het aanzienlijke voordelen voor koffietelers, branders en consumenten. Voor de koffieteler betekent dit een betere vergoeding voor de bonen en een verbeterde levensstandaard. Voor de brander biedt het de mogelijkheid om de unieke smaakprofielen van de bonen te benadrukken. Voor de consument staat Specialty Coffee gelijk aan een onvergetelijke koffie-ervaring met verhoogde kwaliteit en complexiteit van smaken en aroma's.

Specialty Coffee onderscheidt zich duidelijk van de massaproductie van commerciële koffie. Terwijl commerciële koffie vaak wordt geproduceerd met een focus op kwantiteit boven kwaliteit, wordt Specialty Coffee met uiterste zorg en toewijding vervaardigd. Het volledige proces, van teelt tot branden, wordt zorgvuldig beheerd om superieure kwaliteit en unieke smaakprofielen te waarborgen.

Vorig artikel Hoe maak je een Espresso Martini
Volgend artikel Ontdek de wereld van Single Origin koffie